Assalamualaikum.Sekiankali golongan mujassimah seperti wahabi sering mengkafirkan dan membidaahkan umat Islam.Ternyata mereka hanya menghukum mengikut hawa nafsu mereka dan jelas benar mereka adalah agen yahudi yang tidak suka umat ISlam berselawat keatas nabi.Saya sendiri mendengar seorang pilot wahabi yang menngatakan berselawat selepas Azan adalah bidaah yang sesat.Sedangkan perkara ini ada dalilnya dalam IslamApakah dalil yang menunjukkan bahawa boleh berselawat Nabi صلى الله عليه وسلم selepas azan?

Jawapan: Boleh berselawat ke atas Nabi صلى الله عليه وسلمselepas azan dan tidak perlu hiraukan orang yang mengharamkannya.

Allah تعالى berfirman:


Maknanya: "Sesunggunya Allah dan para malaikat berselawat ke atas Nabi, wahai orang-orang yang beriman! Berselawatlah ke atas Nabi dan ucapkanlah salam kepadanya". (Surah al-Ahzab: 56)

Rasulullah صلى الله عليه وسلم bersabda:

إِذَا سَمِعْتُمُ الْمُؤَذِّنَ فَقُولُوا كَمَا يَقُولُ ثُمَّ صَلُّوا عَلَيَّ

(رواه مسلم)

Maknanya: Apabila kamu mendengar muazzin (mengumandangkan azan) maka ucapkanlah seperti yang diucapkannya kemudian berselawatlah ke atasku". (Diriwayat oleh Muslim)

Rasulullah صلى الله عليه وسلم bersabda:

مَن ذَكَرَنِي فَلْيُصَلِّ عَلَيَّ

(رواه الحافظ السخاوي)

Maknanya: "Barangsiapa yang menyebutku[1] maka hendaklah berselawat ke atasku". (Diriwayatkan oleh al-Hafiz al-Sakhawi)[1] Meliputi sama ada setelah seseorang itu menyebut, mendengar atau menulis nama, gelaran dan kata ganti nama Baginda صلى الله عليه وسلم.

semoga Allah melindungi kita dari kekufuran dan kesesatan puak puak ini. Wallahua`lamrujuk:Aqidatul Muslimin